Nya Arbetartidningen Nya Arbetartidningen > 1/2003

Öppet brev till den revolutionära vänstern

Valet är överståndet. Vi har läst vad olika vänsterorganisationer har att säga om resultatet. Vi har läst att ni är nöjda med era insatser. Vi har inte så mycket att skryta med själva, men – handen på hjärtat – vi tycker inte att någon annan inom vänstern har det heller.

En del organisationer mäter sina framgångar i antalet utdelade flygblad eller värvade prenumeranter. Andra är nöjda med några hundra eller några tusen röster i riksdagsvalet. De verkliga giganterna mäter sina framgångar i en handfull kommunala mandat. Och visst – en ny organisation kan mäta sina framgångar på detta vis under sina första år, men nu handlar det om organisationer som varit med på banan ett bra tag.

Den radikala vänstern har sedan 70-talet haft uppfattningen att det politiska intresset i samband med valen ska användas till att profilera det egna partiets politik. Småpartier har ställt upp trots att det varit utsiktslöst att komma över fyraprocentsspärren. När partierna blivit pinsamt små har linjen varit att rösta blankt.

Vi kan inte se årets val som något annat än en demonstration av vänsterns svaghet och splittring. Vi kan inte se hur de olika partiernas och gruppernas agerande idag kan leda framåt och på sikt utvecklas till en slagkraftig revolutionär politik.

Den radikala vänsterns samlade styrka är dock större än valresultatet. Det finns en splittrad ”gammelvänster” från 60-talet, och det finns en spirande radikal ungdomsrörelse som inte känner sig hemma inom det parlamentariska systemet. Det finns också – i brist på alternativ – radikala människor inom de etablerade partierna. En lång tid av högerpolitik har också skapat en potential för vänsteridéer.

Vi vill med detta brev inbjuda till debatt om strategin för att vänstern ska få ett verkligt inflytande inom svensk politik. Vi tror inte att det finns några undermediciner, men vi tror att det finns potential för att en enad vänsterrörelse skulle kunna kliva in på den politiska arenan igen.

Vi föreslår att diskussionen inriktas på att finna en plattform för gemensamt valarbete i ett antal utvalda kommuner i 2006 års val, och med målsättningen att ställa upp på denna plattform till 2010 års riksdagsval.

Arbetartidningens redaktion