Nya Arbetartidningen Nya Arbetartidningen > 3/2000

Dela med dig av vad du vet

Vad är Internet bra för? Jag har surfat på Internet i tre år ? dator har jag haft sedan 1988-1989 och är inne på min sjätte just nu. Jag tänkte att jag skulle dela med vad jag vet om Internet, och därmed följer jag också en ofta förekommande slogan på Internet: Dela med dig av vad du vet!

Internet är som ett gigantiskt osorterat bibliotek. Det sägs växa med 700 000 sidor per dag. I motsats till ett vanligt bibliotek finns det ingen etablerad katalogordning. Du kan inte gå till en viss hylla och leta efter böcker om svensk historia eller fråga en bibliotekarie om boken finns.

I början måste du antingen använda en sökmotor eller känna till URL:en till hemsidan, så att du kommer dit direkt. En sökmotor letar blixtsnabbt igenom webbsidorna på nätet. De bästa sökmotorerna, som Google, WorldLight, NorthernLight, FAST, Eureka, AltaVista, Yahoo, HotBot letar igenom från 100 miljoner till 300 miljoner webbsidor på bråkdelen av en sekund. Om du ska söka på "Nya Arbetartidningen", så kommer FAST att ge 15 träffar på 0,1 sekunder. Själv föredrar jag Google, WorldLight och NorthernLight. Det finns hundratals sökmotorer på nätet. Om du vill ha en förteckning, gå till Search Engine Watch.

När du väl har hittat intressanta hemsidor så måste du lägga upp bokmärken så att du hittar dit igen. Själv har jag idag så många bokmärken på schacksidor att jag funderar på att skapa en egen länksamling och webbsida om schack. Länksamlingar är viktiga, eftersom det innebär att någon har gjort sig besväret att sortera ett antal länkar inom ett visst område.

Kunskap

Jag använder Internet för att hämta allsköns information. Till exempel skulle jag för en tid sedan förbereda en lektion om konsumenträtt i samhällskunskap. Jag hittade inte min mapp med lektionsförberedelser hemma. I stället gick jag in på Konsumentverkets hemsida och hittade konsumentköplagen och skrev ut den. Eftersom jag också undervisar i religionskunskap, så behöver jag ibland hitta material. Jag var intresserad av Tomasevangeliet, som inte ingår i Nya Testamentet. På Internet hittade jag både en dansk och engelsk version, som jag skrev ut. Senare fick jag veta att det också finns en svensk översättning. Men om jag velat hitta Tomasevangeliet på biblioteket, hade jag varit tvungen att åka in till Stadsbiblioteket från Tensta, vilket i tid skulle ha tagit mig uppemot två timmar, eller så skulle jag varit tvungen att beställa översättningen till stadsbibliotekets filial i Tensta, och jag hade varit tvungen att vänta i flera dagar.

Det finns en intressant gnostisk sekt, som heter mandéer, i Mellanöstern, i Irak och Iran. Den är varken judisk, kristen eller muslimsk utan utgår från Johannes döparen. Jag har aldrig kunnat hitta något substantiellt om dem i någon bok på svenska. Jag sökte på "mandé" via flera sökmotorer, men fick bara upp ett fåtal träffar. Då antog jag att ordet stavades annorlunda på engelska och skickade ut en fråga till en diskussionsgrupp om gnosticism. Efter bara några timmar fick jag veta att det stavades "mandean" på engelska, och sedan var det inga problem att söka. Det finns massor av diskussionsgrupper på Internet, minst 40000. Själv abonnerar jag på två diskussionsgrupper om olika aspekter på schack.

E-post

En suverän funktion är e-post. Du kan skicka e-post överallt, det tar bara några sekunder innan det kommer fram och det är billigt. E-posten har för mig ersatt många telefonsamtal. Det finns inget tråkigare än att ringa någon, när det tutar upptaget, eller sitta i en samtalskö. Till e-posten kan du dessutom bifoga bilagor. Denna artikel skickas exempelvis som bilaga till den redaktionsmedlem som gör Nya Arbetartidningen med sitt layoutprogram. Du kan dessutom abonnera på nyhetsbrev, som med bestämda intervall skickas till din e-postadress. Själv prenumererar jag på ett antal nyhetsbrev och diskussionsfora: bland annat två nyhetsbrev om data, Ryska Posten, ETC, Arbetarmakt, danska Arbejderen, Klassekampen-Forum och ett annat norskt diskussionsforum, Znet, en filosofisk lista, och meddelanden om uppdateringar av olika webbsidor, särskilt om schack. Det betyder att det hamnar omkring tio meddelanden varje dag i min mailbox.

Gratisprogram

Du kan ladda ner massor av gratisprogram från Intern et. Jag har kanske 50 schackprogram av olika typer som jag har laddat ner. Ett tag fick jag för mig att jag skulle förstärka mitt antivirusskydd och installerade fyra olika antivirusprogram, som naturligtvis var gratis. Det var inte så lyckat, eftersom antivirusprogrammen kom i konflikt med varandra. Ett av dem upptäckte söksträngarna efter de andra och skickade mig hela tiden felmeddelanden. Jag var tvungen att avinstallera tre av dem. En tid senare fick jag en datakrasch på grund av att ett virus hade smugit sig in via en Readme-fil. Jag var tvungen att installera om Windows, och många program hade skadats ohjälpligt.

Bankärenden

Jag gör alla mina bankärenden på Internet – det är snabbare och bekvämare än att skicka betalningsorderna via post. Jag har till och med handlat några gånger på nätet med mitt VISA-kort. Jag har köpt böcker, schackprogram och bläckpatroner mot faktura eller postförskott. En schackbok, tionde bandet i Maw Euwes verk om spelöppningsteori, hade jag letat efter i många år på olika antikvariat, innan jag hittade den på ett schackantikvariat på nätet.

Prisjämförelser är också en funktion som finns på Internet. Du kan gå in på olika sajter och sekundsnabbt göra jämförelser mellan priserna på resor, flygbiljetter, vitvaror, mobiltelefoner etcetera. Jag hittade till exempel snabbt den billigaste resan till Glasgow i somras på MrJet, men misslyckades med att boka resan. Inte mitt fel. Jag var tvungen att boka resan via British Airways och MrJet gick miste om provisionen. Tablå.

Du kan lyssna på radio och musik via Internet, ja, ladda ner musik via Internet. Du kan "busringa till Australien", som en elev uttryckte det, eftersom det är möjligt att ringa via Internet och enbart betala för lokalsamtal.

Men främst använder jag Internet till att spela schack på. "Internet är till för att spela schack på", som Garry Kasparov har sagt. På tre år har jag spelat minst 7500 partier, drygt 7000 i blixt (från enminuts- till femminuterspartier). I huvudsak spelar jag på chess.net, Caissa och FICS. I min ungdom spelade jag tävlingsschack till 18 års ålder – jag finns faktiskt med i stockholmsklubben Kristallens maratontabell. Internet har lett till att jag återupptagit ett ungdomsintresse. Framförallt är det en form av avkoppling. I ställer för att slötitta på någon dålig film, när jag kommer hem från kvällsundervisning på komvux, spelar jag hellre 5-10 blixtpartier. Det är bra motion för hjärnan.

Om du behöver ytterligare tips, kontakta mig gärna.

Per-Åke Lindblom perake.lindblom@chello.se